Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Απλήρωτοι 500 εργαζόμενοι στον ενιαίο Δήμο Βόλου



Τα χρήματα για την πληρωμή των εργαζομένων
είναι δεσμευμένα σύμφωνα με τον Π. Σκοτινιώτη
Συνολικά 500 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι στον ενιαίο Δήμο Βόλου για χρονικό διάστημα από δύο έως πέντε μήνες, ενώ δεν διαφαίνεται άμεσα προοπτική για καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, στον οποίο και έθεσαν το ζήτημα της πληρωμής των εργαζομένων.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας θα τεθούν προς έγκριση οι προϋπολογισμοί του Νομικού Προσώπου και της Κοινωφελούς, ενώ μετά την έγκριση των αποφάσεων από την Περιφέρεια θα δοθούν τα οφειλόμενα. Ωστόσο απαιτούνται δύο μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Όπως ανέφεραν μέλη του Συλλόγου, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι τα χρήματα για την πληρωμή των εργαζομένων είναι δεσμευμένα.
Ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής των οφειλόμενων, δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού των κοινωφελών επιχειρήσεων που σταμάτησαν να λειτουργούν, όπως το ΔΗ.Κ.Ι. πρώην Δήμου Βόλου, Κ.Ο.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πρώην Δήμου Βόλου, Κ.ΕΠ.Α.Δ.Α. πρώην Δήμου Αισωνίας, μέχρι την ημερομηνία λύσης τους.
Στις επιχειρήσεις οφείλονται, μέχρι την ημερομηνία λύσης τους, δεδουλευμένες αποδοχές του προσωπικού τους, συνολικού ύψους 257.756,83 ευρώ.
Οι λυθείσες επιχειρήσεις τελούν πλέον αυτοδικαίως υπό καθεστώς εκκαθάρισης και επομένως θεωρούνται ότι υπάρχουν μόνο για τις ανάγκες της εκκαθάρισης. Συνεπώς, η καταβολή των οφειλόμενων, μέχρι τη λύση τους, δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού τους μετατίθεται για το χρονικό σημείο λήξης της διαδικασίας εκκαθάρισης, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, λόγω και του εύρους των δύο πρώτων, κυρίως, επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έναρξη της ουσιαστικής λειτουργίας του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Βόλου -έναρξη στην εφορία, κατάρτιση και έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού, κατάταξη προσωπικού- στο οποίο μεταφέρονται οι εργαζόμενοι (Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού-ΔΗΠΕΘΕ), και ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του ΔΗ.Κ.Ι. και του Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από τις 17-6-2011 και οι εργαζόμενοι της Κ.ΕΠ.Α.Δ.Α. από τις 18-6-2011, απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα, που μπορεί να ξεπεράσει τους δύο μήνες, κατά το οποίο δε θα είναι δυνατή η καταβολή της τρέχουσας μισθοδοσίας τους, με αποτέλεσμα -με δεδομένη και την υφιστάμενη δυσχερή οικονομική συγκυρία και την ήδη δυσμενή οικονομική θέση των εν λόγω υπαλλήλων- την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις βασικές βιοτικές υποχρεώσεις των ίδιων και των οικογενειών τους.
Ο Δήμος Βόλου έχει, από την υποχρέωσή του για επιχορήγηση των εν λόγω κοινωφελών επιχειρήσεων, βάσει των διετών προγραμμάτων δράσης τους, για τα έτη 2011-2012, οφειλόμενες συμβατικές υποχρεώσεις.
Στον «αέρα»
Στο μεταξύ, αρνητική ήταν η απάντηση των διοικητικών δικαστηρίων στο αίτημα των 16 από τους 17 εργαζόμενους στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό, οι οποίοι είχαν γίνει αορίστου χρόνου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, χωρίς να τηρηθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσφυγή τους ήταν εκπρόθεσμη (έπρεπε να κατατεθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου) και απέρριψε το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Οι 16 εργαζόμενοι έχουν καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα και εκτιμάται ότι ίσως να δικαιωθούν.
Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει εάν θεωρούνται ακόμη εργαζόμενοι και με ποιες συνθήκες, αφού δεν έχουν πληρωθεί, δεν έχουν αποζημιωθεί, αλλά πήραν κανονικά τις άδειές τους.
Τα ψηφοδέλτια για τα υπηρεσιακά συμβούλια
Άρχισαν οι διαδικασίες εκδήλωσης υποψηφιοτήτων και κατάθεσης ψηφοδελτίων για τις εκλογές των δύο υπηρεσιακών συμβουλίων του Δήμου Βόλου, που προσδιορίζονται για τις αρχές Δεκεμβρίου.
Τα ψηφοδέλτια, μέχρι στιγμής, είναι τέσσερα: ΔΑΣ, ΠΑΣΚΕ, Συσπείρωση και Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων.
Τα υπηρεσιακά συμβούλια του Δήμου Βόλου είναι πλέον δύο, το ένα για το μόνιμο προσωπικό και το άλλο για τους αορίστου χρόνου.
Είναι πενταμελή και αποτελούνται από δύο αιρετά και τρία διορισμένα μέλη και η θητεία τους διαρκεί ένα χρόνο.
Οι υποψηφιότητες κατατίθενται σύντομα στην Περιφέρεια, η οποία και θ’ ανακοινώσει επίσημα τους συνδυασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου