Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Επέστρεψαν ο «ψηλός» και ο «κοντός»


Εβδομο θύμα των «ληστών με τα μαύρα», που μπουκάρουν στις μονοκατοικίες ηλικιωμένων μοναχικών ατόμων, σε Βόλο και Ν. Ιωνία, τους βασανίζουν, τους απειλούν και αρπάζουν χρήματα και χρυσαφικά προστέθηκε στον ογκωδέστατο ήδη φάκελο που έχει ανοίξει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.
Αυτή τη φορά ο «ψηλός» και ο «κοντός», σύμφωνα με τις περιγραφές των θυμάτων, άρπαξαν από το σπίτι ηλικιωμένης δύο γραμμάτια ετήσιας προθεσμιακής κατάθεσης της Εθνικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ονομαστικής αξίας 400.000 ευρώ και 240.000 ευρώ.


Τα γραμμάτια είναι στην ουσία άχρηστα χαρτιά στα χέρια των δραστών, καθώς η διαδικασία είσπραξής τους είναι πολύπλοκη, με δικλείδες ασφαλείας και μόνο ο κάτοχός τους μπορεί να τη διεκπεραιώσει.
Ωστόσο η 88χρονη μοναχική γυναίκα προστέθηκε στα θύματα των «ληστών με τα μαύρα», όπως προκύπτει από το χρώμα της περιβολής τους, που έζησε τον πολύωρο εφιάλτη.
Χθες τις πρώτες πρωινές ώρες οι δύο ληστές διέρρηξαν το παράθυρο της ισόγειας δίπατης μονοκατοικίας, στην οδό Ιωλκού πάνω από τον Περιφερειακό Βόλου, όπου διαμένει μόνη της.
Αιφνιδιάζοντας την ηλικιωμένη, η οποία κοιμόταν, την απείλησαν με μαχαίρι για να μη φωνάξει σε βοήθεια και τη χτύπησαν στο πρόσωπο, ώστε να κάμψουν κάθε αντίσταση.
Επί δύο τουλάχιστον ώρες παρέμειναν στο σπίτι, ψάχνοντας όλους τους χώρους. Έφυγαν μόνο όταν βρήκαν τα δύο γραμμάτια ετήσιας προθεσμιακής κατάθεσης.
Σε αυτή την περίπτωση οι ληστές δεν έδεσαν το θύμα τους ούτε το φίμωσαν όπως στις προηγούμενες έξι επιθέσεις στα σπίτια μοναχικών ηλικιωμένων.
Ίσως διότι η 88χρονη έμεινε αποσβολωμένη και φοβισμένη μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε. Για την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου άνοιξε μία ακόμη υπόθεση με πανομοιότυπη τη μέθοδο των δύο δραστών, που βασανίζουν τα ηλικιωμένα θύματά τους.
Εμφανίστηκαν 17 ημέρες μετά την τελευταία εισβολή τους στην κατοικία ηλικιωμένης γυναίκας στη Ν. Ιωνία.
Στις 28 Ιουνίου είχαν κρατήσει σε δίωρη ομηρία 73χρονη μοναχική γυναίκα. Το δίδυμο των ληστών με τα μαύρα, που δρα ακατάπαυστα τους τελευταίους μήνες στο Βόλο είχε βάλει στο στόχο του την παλιά μονοκατοικία στη Ν. Ιωνία. Η ζωή της απειλήθηκε για τα λιγοστά χρήματα της σύνταξής της, μόλις 630 ευρώ, και τα χρυσαφικά που επί χρόνια δεν είχε αποχωριστεί από πάνω της, τα οποία τράβηξαν με τη βία.
Πλησίαζε 3.15 το πρωί, όταν η γυναίκα έκλεισε την τηλεόραση και κατευθύνθηκε στο κρεβάτι της για να κοιμηθεί. Παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της, οι δύο ληστές -ο ψηλός και ο κοντός όπως όλα τα θύματα τους έχουν περιγράψει στην αστυνομία- άφησαν να περάσει ένα τέταρτο περίπου, όταν πήδηξαν από τα χαμηλά κάγκελα μέσα στην αυλή και άνοιξαν το ξύλινο παραθυρόφυλλο, το παράθυρο και τη σίτα, περνώντας στο εσωτερικό του σπιτιού.
Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που άνοιξε με την 73χρονη το ένα από τα δύο ανθρωπόμορφα τέρατα. Είχε αισθανθεί την ανάγκη να της... ανοίξει την ψυχή του και να πει τον καημό του: «Τι νομίζετε κυρία μου; Αναγκαζόμαστε να ληστεύουμε με αυτή την κυβέρνηση. Είμαστε και εμείς θύματα της οικονομικής κρίσης», είπε ο θρασύτατος και επικίνδυνος κακοποιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου