Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Πώς έρχονται οι «μαϊμούδες» στην Ελλάδα



Ο άντρας που ένα πρωί πριν από μερικούς μήνες παζάρευε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια σε πράσινο χρώμα με έναν μελαψό, δίπλα στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας, κατάφερε να χτυπήσει τελική τιμή τα επτά ευρώ.
Ξεκίνησε από δώδεκα. Μόλις τα πήρε τα έβαλε σε ένα σακίδιο πλάτης που κουβαλά κάθε μέρα όταν ξεκινά για τη δουλειά. Γύρισε στο γραφείο, τα έβγαλε και με μια ψηφιακή μηχανή άρχισε να τα φωτογραφίζει, πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά. Σε λίγη ώρα έστελνε με mail τις φωτογραφίες στον πελάτη του.
Οπελάτης ήταν απλός έμπορος, ένας καταστηματάρχης που, μεταξύ των άλλων, δουλεύει και με αυτήν την πολύ γνωστή, θρυλική θα έλεγε κάποιος, μάρκα παπουτσιών.


Εκείνες οι μέρες ήταν οι πρώτες που η φίρμα αυτή είχε αρχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα στις λαθραίες «μαϊμούδες» των πεζοδρομίων. Και ο άντρας που αγόρασε, φωτογράφισε και έστειλε τις φωτογραφίες στον εισαγωγέα είναι υπάλληλος σε ένα γραφείο ιδιωτικών ερευνών της Αθήνας. «Ο πελάτης ήθελε να δει μην τυχόν και αυτά που πωλούσαν στο δρόμο ήταν ακριβώς ίδια με αυτά που πωλούσε στο μαγαζί του κι επειδή ο ίδιος φοβόταν, το ανέθεσε σε εμάς», θα πει ο υπάλληλος του γραφείου ερευνών.


Υποψήφιοι αγοραστές
Οι μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες, όμως, δουλεύουν με πολύ υψηλότερες προδιαγραφές. Συνεργάζονται με Ελληνες ιδιωτικούς ερευνητές που παρακολουθούν τις διαδρομές των «μαϊμούδων», καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια, διεισδύουν στα κυκλώματα ακόμα και ως υποψήφιοι αγοραστές μεγάλων παρτίδων χοντρικής. Μέχρι πρότινος, μεγάλες πολυεθνικές και εισαγωγικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα συνεργάζονταν στενά με τέσσερις ιδιωτικούς ερευνητές αυτής της κατηγορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εξ αυτών έγινε αντιληπτός, κινδύνευσε ακόμα και η ζωή του από τα κυκλώματα και αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό.
Από την αρχή του χρόνου τα περισσότερα επιμελητήρια της χώρας, εμπορικοί σύλλογοι, βιοτέχνες και μεγάλες επώνυμες εμπορικές αλυσίδες είχαν απόλυτη άποψη: «Η κρίση θα φέρει μεγάλη αύξηση στις παράνομες εισαγωγές των λαθραίων, που ούτως ή άλλως είναι μάστιγα», έλεγαν. Ενα από τα μέτρα που σκέφτονταν να λάβουν ήταν η μίσθωση ιδιωτικών ερευνητών, ώστε να καταγραφούν με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες οι χώροι αποθήκευσης των «μαϊμούδων» στην Αθήνα. Και κάποιοι το έκαναν, όπως δείχνει η έρευνα της «Ε». Ανθρωποι που συμμετείχαν στις έρευνες θα πουν ότι οι τουλάχιστον πέντε μεγάλες εφορμήσεις των διωκτικών αρχών σε ισάριθμες αποθήκες του κέντρου της Αθήνας με εκατομμύρια κατασχεμένες «μαϊμούδες», το τελευταίο δωδεκάμηνο, ήταν αποτέλεσμα της κρυφής ερευνητικής δουλειάς που είχαν κάνει οι συγκεκριμένοι ντετέκτιβ. Οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει παραδόθηκαν στις Αρχές και οι μικτές ομάδες (ΕΛ.ΑΣ., ΣΔΟΕ, Δημοτική Αστυνομία) υπό την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού έκαναν τις εφόδους. Μόνο η καταμέτρηση των κατασχεμένων «μαϊμούδων» από έφοδο σε αποθήκη στις 22 του περασμένου Δεκεμβρίου διήρκεσε δύο μήνες και καταγράφηκαν δύο εκατομμύρια «απομιμητικά» προϊόντα, σύμφωνα με την επίσημη ορολογία για τις «μαϊμούδες». Συνολικά οι έλεγχοι σε αποθήκες κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο ξεπερνούν τους 80 αλλά μόνο οι πέντε φανέρωναν σε όλη την έκταση τη διασύνδεση του παραεμπορίου με το οργανωμένο έγκλημα.
Πρώτη η Κίνα
Τον περασμένο Μάρτιο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε ανακοινώσει επισήμως -παρουσία και του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Ντίνου Ρόβλια- ότι οι κατασχέσεις τέτοιων προϊόντων έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Μόνο το 2009 το 20% προϊόντων αυτού του είδους που κατασχέθηκαν συνολικά από τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη είχαν κατασχεθεί 117,9 εκατομμύρια κομμάτια, εκ των οποίων τα 22 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τότε από το ΕΒΕΑ, πρώτη εξαγωγική χώρα σε «μαϊμούδες» είναι η Κίνα, με ποσοστό 56%, και δεύτερη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ποσοστό 17%. Στην τρίτη θέση είναι η Τουρκία με 6%, στην τέταρτη η Αίγυπτος με 5,3% και στην πέμπτη θέση το Χονγκ Κονγκ με 3,3%. Κατά το 2010 ο τζίρος της διακίνησης των «απομιμητικών» προϊόντων ήταν μεταξύ 20-25 δισ. ευρώ . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΒΕΑ, τα διαφυγόντα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο ήταν περίπου 6 δισ. ευρώ .
Λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του ΕΒΕΑ έγινε έλεγχος σε δύο μεγάλες αποθήκες με πλαστά στην περιοχή του Κεραμεικού. Με αφορμή αυτό, έγιναν εκ νέου ανακοινώσεις που έδιναν τη συνολική εικόνα από τον Οκτώβριο του 2010, όταν άρχισε η πιο οργανωμένη μορφή ελέγχων κατά του παραεμπορίου. Ετσι, ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν διατεθεί 20.782 αστυνομικοί, είχαν συγκροτηθεί 8.066 μικτά κλιμάκια ελέγχων και είχαν κατασχεθεί, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, περισσότερα από 663.000 απομιμητικά προϊόντα. Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σ' αυτό που αποκαλύφθηκε στις αρχές Ιουλίου: σε δύο αποθήκες, μία στην οδό Παραμυθίας και μία στην οδό Αρτεμισίου, στον Βοτανικό και την Ομόνοια, βρέθηκαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια «κομμάτια». Παντελόνια, μπλούζες και πουκάμισα στην πλειονότητά τους, όλα με σήματα πολύ γνωστών εταιρειών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου