Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Πενθήμερο με ζέστη, αλλά όχι καύσωνα


Προβλέψεις των μετεωρολόγων για τη Μαγνησία

Δεν πρόκειται να ξεπεράσει το θερμόμετρο τους 37-38 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, ενώ στη Μαγνησία θα είναι ένα με δύο βαθμούς χαμηλότερα το επόμενο πενθήμερο προβλέπει ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης. Αντίθετα με τις προβλέψεις άλλων μετεωρολόγων ο κ. Τακούδης αναφέρει ότι το βοριαδάκι που θα ενισχυθεί από αύριο, θα κρατήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία και μάλιστα από την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται πτώση, ενώ έχουμε μεσοβδόμαδα και την εκδήλωση καταιγίδων υπό τη μορφή αστάθειας απογευματινών ωρών.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Τακούδης, όσον αφορά τη δυσφορία ο δείκτης αναμένεται να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σήμερα, καθώς η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά της Μαγνησίας θα φθάσει τους 36 βαθμούς και στο Βόλο τους 34, ωστόσο η ζέστη θα συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά υγρασίας, άνω του 60% και άπνοια.


Ο συνδυασμός ζέστης, υγρασίας και άπνοιας ανεβάζει το δείκτη δυσφορίας.
Τις ώρες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα υπάρχει κίνδυνος εξάλλου για όσους μένουν στον ήλιο απροστάτευτοι, για την εκδήλωση εγκαυμάτων και άλλων παθήσεων (ηλίαση), καθώς είναι πολύ ισχυρή η ακτινοβολία.
Στα νησιά το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει σήμερα τους 34 βαθμούς, στα ημιορεινά (π.χ. Ζαγορά) τους 29, ενώ στις κορυφές του Πηλίου θα δείξει μέγιστη τιμή τους 25 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Κυριακή το θερμόμετρο θα ανεβεί ακόμη ένα βαθμό στα ηπειρωτικά, ενώ στα παραθαλάσσια θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ ζεστές ημέρες θα είναι η Δευτέρα και η Τρίτη στα ηπειρωτικά, καθώς στα παραθαλάσσια το βοριαδάκι θα κρατήσει τον υδράργυρο σταθερό.
Πάντως λόγω του ανέμου η υγρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και η δυσφορία δεν θα είναι αισθητή. Από Τετάρτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βοριάδων, ενώ δεν αποκλείεται και η εκδήλωση φαινομένων υπό τη μορφή αστάθειας. Ο κ. Τακούδης προβλέπει ότι από τις 26 Ιουλίου και μετά το μελτέμι θα κάνει έντονα την εμφάνισή του, κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα, κρατώντας σε κανονικά επίπεδα για την εποχή τη θερμοκρασία.
Μέχρι χθες πάντως η μέγιστη θερμοκρασία που είχε σημειωθεί στο Βόλο, ήταν στις 10 Ιουλίου 34,8 βαθμοί Κελσίου.


Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας – Β. Σποράδων
Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων ανακοίνωσε χθες ότι εν όψει των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, η κλιματιζόμενη αίθουσα των Συνεδριάσεων (3ος όροφος Διοικητήριο), θα παραμείνει ανοικτή από αύριο Σάββατο έως και την Τρίτη 19 Ιουλίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες που πλήττονται περισσότερο λόγω ζέστης.
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος κ. Λεωνίδας Ρίνης εξέδωσε εγκύκλιο όπου αναφέρονται τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός τις ημέρες αυτές με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας σημειώνονται τα εξής: «Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού. Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά. Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα. Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος. Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης».
ΔΗΜΟΣ ΣΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου