Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Μνημεία τα «Ξενία» Σκιάθου και Πηλίου



Δύο ακόμη «Ξενία», της Σκιάθου και της Τσαγκαράδας, χαρακτηρίστηκαν νεώτερα μνημεία με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αξιοποίησή τους από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. στα οποία ανήκουν.

Το ξενοδοχείο «Ξενία» Σκιάθου βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή Natura, στη δυτική πλευρά του Όρμου Κουκουναριές, και η σημερινή του κατάσταση δεν είναι καλή. Σχεδιάστηκε από τον Γ. Νικολετόπουλο, όταν προϊστάμενος του ΕΟΤ ήταν ο Άρης Κωνσταντινίδης. Αποτελεί έργο ωριμότητας αφού σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το 1963, δηλαδή στο μέσον της περιόδου που κατασκευάστηκαν τα «Ξενία», 1957-1967. Χαρακτηρίστηκε νεώτερο μνημείο διότι αποτελεί δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του β' μισού του 20ού αιώνα και χαρακτηρίζει την πρώτη συντονισμένη κρατική προσπάθεια για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών στη χώρα μας.

Το ξενοδοχείο «Ξενία»Τσαγκαράδας βρίσκεται στη συνοικία της Αγ. Παρασκευής του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου και η σημερινή του κατάσταση είναι σχετικά καλή. Την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε ο Χ. Σφαέλος το 1956 και η τελική μορφή του συγκροτήματος διαμορφώθηκε το 1964 με προσθήκη σχεδιασμένη από τον Γ. Νικολετόπουλο. Το «Ξενία» Τσαγκαράδας αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα της συνάντησης του μοντέρνου κινήματος με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και εντάσσεται αρμονικά στα τοπία της περιοχής.

Χαρακτηρίστηκε νεώτερο μνημείο διότι με τη λιτότητα και τη σαφήνεια των αρχιτεκτονικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του, το συνδυασμό παραδοσιακών και μοντέρνων υλικών, αποτελεί ξεχωριστή αρχιτεκτονική δημιουργία που η διατήρησή της θα συμβάλλει σημαντικά στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού αποθέματος του οικισμού και γενικότερα του Πηλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου